Etykiety Olej rzepakowy z Góry Św. Wawrzyńca

  • Branża

    spożywcza

  • Produkt

    etykieta samoprzylepna

  • Technologia

    druk cyfrowy

  • Podłoże

    Papier silver AC metalizowany

  • Uszlachetnienia

    laminacja

Zdjecie Olej rzepakowy z Góry Św. Wawrzyńca

Etykiety metalizowane bez używania hot lub cold stampingu.

Hot-stamping i cold stamping – metody uszlachetniania etykiet

Towary na półkach sklepowych walczą o uwagę konsumenta m.in. etykietą. Im ciekawsza czy po prostu wpisująca się w upodobania grupy docelowej – tym większa szansa na sięgnięcie produktu z półki do koszyka zakupowego. Dziś opiszemy pokrótce jeden z popularnych sposobów na ozdabianie etykiet.

Złocenia stosowane na etykietach

Złocenia etykiet to jeden z dość często stosowanych sposobów uszlachetniania druku. Wspomniany wyżej zabieg polega na transferze warstwy metalicznej z folii na już zadrukowany surowiec.

Hot-stamping na etykiecie, czyli inaczej: termodruk, hot-print

“Technika druku z użyciem folii hot-stampingowej i matryc wypukłych wykonanych z materiału przewodzącego ciepło.1- to tyle z definicji.

Jak to wygląda w praktyce?

Gdy przy temperaturze około 100°C  folia PET zetknie się z matrycą do HS następuje aktywacja kleju. Co ważne, klej aktywuje się wyłącznie w tym obszarze, który odpowiada wypukłościom matrycy.

Ozdobna folia jest wówczas niejako “wtłaczana” na powierzchnię materiału z którego później powstaną etykiety.

Niezbędnym elementem poza specjalną folią jest właśnie matryca zwana też czasem formą HS, która jest przygotowywana pod dedykowany projekt. Zamówienie matrycy stanowi jednorazowy koszt i może być ona wielokrotnie wykorzystana.

Cold-stamping, czyli złocenia na zimno etykiet shrink sleeve lub samoprzylepnych.

Ta technika wymaga zastosowania odpowiedniego kleju i folii dedykowanej do CS.

Ten proces “upiększenia etykiet” polega na nałożeniu kleju w technologii fleksograficznej w tym obszarze, na którym ma się znaleźć uszlachetnienie. Następny etap stanowi zetknięcie kleju z warstwą folii do cold-stampingu – w rezultacie następuje oderwanie warstwy metalicznej z folii dokładnie w tych obszarach, na których nam zależy (czyli tam, gdzie został nałożony klej).

Uszlachetnienia etykiet – podsumowanie

Obie opisane wyżej metody pozwalają na uzyskanie zbliżonych efektów.

Mimo wszystko cold-stamping jest powszechniej stosowany w ozdabianiu etykiet na kosmetyki, farmaceutyki i produkty spożywcze.

Można też uzyskać podobny efekt bez stosowania opisanych metod. Przykład oleju rzepakowego z Góry Św. Wawrzyńca doskonale pokazuje, że alternatywnym i równie imponującym uszlachetnieniem etykiety samoprzylepnej może być… jakże proste zastosowanie folii metalizowanej